Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

15 Βιβλία με λεσβιακή πλοκή (ελληνικά και ξένα)


Παρακάτω θα σας προτείνω μερικά λογοτεχνικά διαμάντια με λεσβιακή υπόθεση. Έψαχνα κι εγώ παλιότερα να βρω καλά λεσβιακά βιβλία αλλά δεν υπάρχει πουθενά κάποια αξιόλογη λίστα.

(Συν τοις άλλοις, όταν πατάς στο Google τη φράση "λεσβιακή λογοτεχνία", το πιθανότερο είναι να σου βγάλει αποτελέσματα για λογοτέχνες προερχόμενους από το νησί της Λέσβου, παρά gay λογοτεχνία!)

Μη σας κρατάω άλλο με εισαγωγές. Πάμε κατευθείαν στη 15άδα μας.


#1. Η Ερωμένη Της - Ντόρα Ρωζέττη (1929)

Η Ελένη Μπακοπούλου.

Μιλάμε για το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα με λεσβιακό περιεχόμενο.
Εκδόθηκε το 1929 και μάλιστα, πίσω από την τολμηρή αυτή πράξη, κρύβεται ο σπουδαίος μας συγγραφέας Γρηγόριος Ξενόπουλος. Το λογοτεχνικό πόνημα της Ελένης Μπακοπούλου (με το ψευδώνυμο Ντόρα Ρωζέττη) βρέθηκε στα χέρια του Ξενόπουλου, ο οποίος αρχικά το πέταξε στο καλαθάκι των σκουπιδιών. Σε δεύτερη φάση όμως, το ανέσυρε από τον κάδο, το ξεφύλλισε και, τον συνεπήρε η αλήθεια και το πάθος της εξιστόρησης. Οπότε και πήρε την πρωτοβουλία να το εκδόσει. Να πούμε εδώ ότι ο (γυναικάς, κατά πάσα ιστορική καταγραφή) Ξενόπουλος, υπήρξε ένας ήρωας για τα ελληνικά λοατ γράμματα, αφού ήταν ο πρώτος που γνώρισε στο Αθηναϊκό κοινό και υπερασπίστηκε ένθερμα, τον Κωνσταντίνο Καβάφη, έναν άσημο -τότε!- ποιητή από την μακρινή Αλεξάνδρεια... Αγαπάμε Γρηγόρη Ξενόπουλο!!

Υπόθεση : πρόκειται για μια ημερολογιακού τύπου αφήγηση, που μας πείθει ότι τα κείμενα είναι αυτούσια κομμάτια από το προσωπικό ημερολόγιο της Ελένης Μπακοπούλου. Αφορά στον θυελλώδη έρωτα μεταξύ μιας φοιτήτριας της Χημείας στην Αθήνα, με μια χορεύτρια. Ένα αγοροκόριτσο, φεμινίστρια, που κλείνει κατάμουτρα και με θράσος την πόρτα στον νεαρό άνδρα που τη φλερτάρει, ενώ κυνηγά με κτητικότητα, ζήλια και εμμονή, μια πανέμορφη πεταλούδα της αθηναϊκής νύχτας... Να σημειωθεί ότι ο έρωτας τους αποδίδεται με τολμηρές σεξουαλικές εικόνες (Μεσοπόλεμος γαρ, όλα επιτρέπονται!) και ότι η ιστορία καταλήγει σε happy end, κάτι πρωτοφανές για τα παγκόσμια δεδομένα. Θα δείτε ότι μέχρι τα 1970'ς τα περισσότερα λεσβιακά μυθιστορήματα έχουν τραγική κατάληξη, καθώς συμβαδίζουν με την πραγματικότητα στην οποία γράφτηκαν. Πριν τη σεξουαλική απελευθέρωση των '70ς πολύ λίγες λεσβιακές ιστορίες είχαν ευτυχές τέλος. Η ίδια η συγγραφέας άλλωστε, απογοητευμένη από την προδοσία της ερωμένης της (πιθανότατα η Ρίτα Μπούμη-Παπά, η οποία το γύρισε στους άνδρες) παντρεύτηκε και η ίδια έναν άνδρα, δυστυχώντας. Απαίσιες εποχές...

Αγόρασέ το ΕΔΩ.


#2 Τα Ημερολόγια της Anne Lister (1791-1840)



Αναρωτιέστε πώς ήταν να είσαι λεσβία στην Αγγλία του 19ου αιώνα;
Η μεγαλοκτηματίας Ανν Λίστερ, είχε το θάρρος να ζήσει σύμφωνα με τη φύση της, πηγαίνοντας κόντρα σε όλους και σε όλα. Και πού; Στην επαρχία!  Μετά το θάνατο του αδελφού και των γονιών της, έμεινε η μοναδική κληρονόμος του κτήματος, όπου έζησε μαζί με τους άτεκνους γέροντες θείους της. Μια γεροντοκόρη; Ούτε καν! Ήταν μια εργένισσα με πλούσια ερωτική ζωή, που όμως περιελάμβανε αυστηρά και μόνο γυναίκες.

Πολύπλευρο και αυτοδίδακτο μυαλό, η Ανν μελετούσε μόνη της Ελληνικά και Λατινικά, Άλγεβρα και Μουσική. Είχε μάλιστα εφεύρει μια δική της, κρυπτογραφική γλώσσα για να γράφει τα ερωτικά της μυστικά στα πολυάριθμα ημερολόγιά της... Αυτή η γλώσσα, που είχε τη μορφή μαθηματικών τύπων (!) αποκωδικοποιήθηκε μόλις τον 20ο αιώνα, από μια Φιλόλογο-Ερευνήτρια. Και έχουμε πλέον τα απομνημονεύματα μιας γενναίας λεσβίας, στη διάθεσή μας. Τόσο γενναίας, ώστε δε την έκαμψε η κοινωνική κατακραυγή (οι συγχωριανοί της την αποκαλούσαν ευθαρσώς "τζέντλεμαν Τζακ") και απέρριπτε προτάσεις ανδρών για έναν γάμο αλληλοκάλυψης. Πόσο θεά;;;

Υπόθεση : Ο μεγάλος έρωτας της Ανν, είναι η Marianne, η ωραιότερη κοπέλα του χωριού-- η οποία όμως είναι ματαιόδοξη και ρηχή. Όταν η Μαριάννα παντρεύεται έναν ηλικιωμένο άνδρα, με σκοπό να πάει στην πρωτεύουσα και να ζήσει μεγαλεία, η καρδιά της Ανν, ραγίζει. Η Ανν περιγράφει γλαφυρά τις σεξουαλικές συνευρέσεις τους, ακόμα και μετά το γάμο της Μαριάννας. Οι δυο γυναίκες ελπίζουν ότι ο γέρος-σύζυγος θα πεθάνει σύντομα και θα συνεχίσουν το ρομάντζο τους, όμως εκείνος διαψεύδει τα προγνωστικά και ζει πολλές δεκαετίες ακόμα, πέρα από κάθε λογική! Η Άνν κάπου αηδιάζει με όλα αυτά και αποφασίζει να ψάξει για μια γυναίκα διαθέσιμη, με την οποία θα μπορέσουν να συζήσουν σαν αληθινό ζευγάρι, κάτω από την ίδια στέγη, μέχρι τα γεράματα. Και την βρίσκει : η Άνν Γουώκερ, μια επίσης πλούσια κληρονόμος, η οποία είναι καταπιεσμένη από τη μητέρα της, αντικοινωνική και ανθρωποφοβική. Η Ανν Λίστερ την "κλέβει" και ζουν μαζί -σκανδαλωδώς- για τα υπόλοιπα χρόνια ζωής που τους μένουν.

Αγόρασέ το ΕΔΩ.


#3 Aimee & Jaguar - Erica Fischer (1943)



Η ερευνήτρια Erica Fischer, φέρνει στο φως την τραγική ερωτική ιστορία, ανάμεσα σε δυο υπαρκτά πρόσωπα : την Felice Schragenheim και την Lilly (Elisabeth) Wust. Οι δυο γυναίκες, μια Γερμανίδα και μια εβραία, γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο Βερολίνο. Η ζωή γράφει τα πιο απίστευτα σενάρια, όχι;

Υπόθεση : Η Γερμανίδα Lily Wust, εξομολογήθηκε την ιστορία της, σε προχωρημένη ηλικία, στη δημοσιογράφο Erica Fischer. Ήταν παντρεμένη με έναν ναζιστή αξιωματικό, κάτω από την πίεση της μητέρας της, που ήξερε ότι ήταν λεσβία, εξαιτίας ενός σκανδάλου. Η Λίλλυ, είχε ερωτευτεί μια συμμαθήτριά της στο σχολείο και την φλέρταρε τόσο επίμονα, ώστε η κοπέλα την κατέδωσε. Από τον καταναγκαστικό γάμο της απέκτησε τέσσερα παιδιά, όμως ο ρόλος της μητέρας, δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό. Έτσι, όσο ο σύζυγός της πολεμούσε στο Ρωσικό μέτωπο, η Λίλλυ έζησε τον απόλυτο έρωτα με ένα 19χρονο κορίτσι, που όπως ανακάλυψε πολύ αργότερα, ήταν και εβραία. Η πραγματική ζωή όμως, δεν είναι ένα ροζ μυθιστόρημα. Η νεαρή εβραία συνελήφθη από τη Γκεστάπο και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Λίλλυ συνέχισε να στηρίζει την αγαπημένη της, να αλληλογραφεί μαζί της και να της στέλνει πράγματα, όσο ήταν κρατούμενη, μέχρι που τα ίχνη της χάθηκαν. Θα απολαύσετε αυτό το βιβλίο-βιογραφία, καθώς και τα πλούσια ντοκουμέντα που κλείνει μέσα. Από φωτογραφικό υλικό, μέχρι την γνήσια αλληλογραφία των γυναικών. Θα κλάψετε, ίσως...

Αγόρασέ το ΕΔΩ.


#4 Olivia - Dorothy Strachey (1949)

Dorothy Strachey-Bussy

Άλλο ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, που εκδόθηκε -φυσικά!- με ψευδώνυμο.
Η Dorothy Strachey, βρετανίδα γνωστής οικογενείας, στέλνεται για να φοιτήσει σε ένα γαλλικό κολλέγιο θηλέων. Εκεί, διδάσκει η Marie Souvestre, μια πρωτοπόρος φεμινίστρια της εποχής, η οποία δίδαξε και επηρέασε επίσης την Ελεονώρα Ρούζβελτ. Για την ιστορία, η Dorothy ήταν πλατωνικά ερωτευμένη με την καθηγήτριά της, όμως αυτός ο έρωτας ήταν μονόπλευρος. Αργότερα, η ίδια η Dorothy έγινε καθηγήτρια στο συγκεκριμένο σχολικό ίδρυμα και δίδαξε στο πλευρό της λατρεμένης της Marie. Στη συνέχεια, η συγγραφέας μας παντρεύτηκε, απέκτησε μια κόρη, πήρε διαζύγιο, ασχολήθηκε επιτυχημένα με τη γλυπτική ενώ απασχόλησε τις κουτσομπόλες της εποχής, συνάπτοντας λεσβιακό ειδύλλιο με την παντρεμένη λαίδη Ottoline Morrell.


Υπόθεση : η Ολίβια, μια έφηβη αριστοκρατικής καταγωγής και με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, ταξιδεύει ως το Παρίσι για σπουδές. Το κολλέγιο στο οποίο είναι εσώκλειστη, διευθύνεται από δυο γυναίκες, οι οποίες ασκούν τεράστια επιρροή στις μαθήτριες. Η Ολίβια ελκύεται ιδιαίτερα από την κυρία Τζούλι, μια γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας, που διδάσκει Λογοτεχνία με χαρισματικό τρόπο. Ομολογουμένως η καθηγήτρια κολακεύεται από το φλερτ της μαθήτριάς της και το τροφοδοτεί. Όμως, αυτό που η Ολίβια δεν ξέρει, είναι ότι οι δυο διευθύντριες της σχολής, είναι κάτι παραπάνω από συνάδελφοι, πράγμα που κάνει την Ολίβια, το τρίτο πρόσωπο.

Αγόρασέ το ΕΔΩ.

#5 Das Kind Manuela - Christa Winsloe (1933)

(Γραμμένο στα γερμανικά, αλλά υπάρχουν ευτυχώς πολλές αγγλικές μεταφράσεις στο Amazon για να διαλέξετε.)

Αφίσα από την κινηματογραφική μεταφορά, "Παρθένες εν στολή"

Ένα αυτοβιογραφικό αριστούργημα. Το μοναδικό έργο που άφησε πίσω, στη σύντομη ζωή της, η Γερμανίδα ακτιβίστρια, Κρίστα Γουίνσλο. Ορφανή από μητέρα, με έναν ίσως απόμακρο, Πρώσσο αξιωματικό πατέρα, η Γουίνσλο ανατράφηκε εσώκλειστη σε σχολείο θηλέων. Εκεί συνάντησε τον έρωτα της ζωής της, στο πρόσωπο μιας καθηγήτριας. Η ιστορία τη σημάδεψε και την εξομολογήθηκε σε αυτό το έργο-παρακαταθήκη. Στην μετέπειτα ζωή της, η Κρίστα έζησε ανοιχτά ως λεσβία ακτιβίστρια, μέσα στη δίνη του φασιστικού Μεσοπολέμου. Ρίσκαρε και τελικά έχασε τη ζωή της, αντιστεκόμενη στο Ναζιστικό τέρας, σε ηλικία μόλις 56 ετών.

Υπόθεση : η Μανουέλα είναι ένα ευαίσθητο κορίτσι στην εφηβεία. Έχασε τη μητέρα της πολύ νωρίς, και έκτοτε αναζητούσε την μητρική στοργή σε υποκατάστατα. Αρχικά, ανέπτυξε μια στενή προσκόλληση για την γειτόνισσά της, με τον γιό της οποίας είναι συνομήλικοι. Ο πατέρας της Μανουέλα, ανησυχώντας για τη σχέση της κόρης του με το γιο της γειτόνισσας (που'να ξερε...) την στέλνει μακριά, σε μια αυστηρή σχολή, για κόρες αξιωματικών, όπου το άλφα και το ωμέγα, είναι η διδασκαλία πειθαρχίας και τάξης. Το εύθραυστο κορίτσι ασφυκτικά μέσα σε ένα περιβάλλον που μυρίζει μιλιταριστικό ολοκληρωτισμό. Μόνο η παρουσία της δεσποινίδας φον Μπέρνμπουργκ, μιας νεαρής καθηγήτριας με κατανόηση, της δίνει κάποια δύναμη να αντέξει. Η καθηγήτρια είναι νέα και όμορφη, ωστόσο ζει ασκητικά, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο δημιουργίας οικογένειας και απορρίπτοντας πολυάριθμους υποψήφιους συζύγους. Για την Μανουέλα, είναι φανερό ότι η καθηγήτρια είναι ομοφυλόφιλη και μοιράζονται ένα είδος σιωπηρής κατανόησης. Όλα καλά, μέχρι τη στιγμή που η διευθύντρια αρχίζει να υποψιάζεται.

Αγοράστε το ΕΔΩ. (Πραγματικά, αγοράστε το, χθες.)

#6 I will not serve - Eveline Mahyere (1957)

Η Γαλλίδα Eveline Mahyehe, έβαλε τέλος στη ζωή της με το ίδιο της το χέρι, το 1957, σε ηλικία μόλις 32 ετών. Ελάχιστα είναι γνωστά για τη ζωή της, όμως ευτυχώς άφησε πίσω της αυτό το βιβλίο. Είναι ίσως βιαστικά γραμμένο, κι αυτή η προχειρότητα, προδίδει την χαοτικότητα ενός αυτοκτονικού μυαλού... Δεν σας το προτείνω αν είστε επιρρεπείς στην κατάθλιψη. Στη λίστα θα βρείτε πιο αισιόδοξα έργα (το κατά δύναμιν).

Υπόθεση : Η 17χρονη Συλβί σπούδασε σε καθολικό σχολείο με καλόγριες. Πνεύμα επαναστατικό, ανυπότακτο, αντιδραστικό, η νεαρή αμφισβητεί τα πάντα γύρω της- ακόμα και τον Θεό που έμαθε να λατρεύει. Ενδεχομένως να ήταν άθεη, αν ο έρωτας για μια νεαρή καλόγρια, δεν την έκανε να πιστεύει τουλάχιστον στις αγίες! Η μαθήτρια πολιορκεί στενά στην καλόγρια, της γράφει γράμματα-ποταμούς, ζητώντας της να πετάξει τα ράσα και να το σκάσουν μαζί. Η ηγουμένη ανακαλύπτει τα γράμματα και αποβάλλει τη μαθήτρια από τη σχολή. Τις ημέρες της ελευθερίας της η Συλβί εντοπίζει ένα μπαρ στην πόλη, εκεί μπορεί να δουλέψει ως σερβιτόρα, έχει κάποιους φίλους που μπορούν να βοηθήσουν... έχει ένα σχέδιο, αρκεί να πει το ''ναι" η αγαπημένη της, για να ζήσουν μαζί... Στέλνει κρυφά γράμματα στην καλόγρια, και με πύρινα λόγια προσπαθεί να την πείσει ότι ο έρωτας είναι ένας δρόμος για τη θέωση...

Αγοράστε το ΕΔΩ. (αγγλική μετάφραση)

#7 Therese et Isabelle - Violette Leduc (1966)


Violette Leduc

Η Βιολέτ Λεντούκ ήταν λεσβία φεμινίστρια, στον καλλιτεχνικό κύκλο του Ζαν-Πωλ Σαρτρ και της Σιμον ντε Μπωβουάρ. Η ίδια η ντε Μπωβουάρ την έπεισε να τολμήσει να εκδόσει τα λεσβιακά της έργα. Θα αγαπήσετε ή θα μισήσετε το γράψιμό της. Η Λεντούκ είναι ήδη απελευθερωμένη και άνετη με τη σεξουαλικότητά της, οπότε μιλά για τις σεξουαλικές της περιπέτειες με ωμό, σχεδόν πορνογραφικό ύφος. Οι ηρωίδες της είναι νέες και γεμάτες όρεξη για ζωή. Είναι κυρίως σεξουαλικά όντα. Δεν έχουν καμία πρόθεση να καταπιεστούν. Αχ, η Γαλλία.

Υπόθεση : Η Τερέζ είναι εξώγαμη κόρη και μεγαλώνει μόνο με τη μητέρα της. Ο πατέρας της είναι απών, εκτός από κάποια οικονομική βοήθεια. Όταν η μητέρα της παντρεύεται έναν άλλο άνδρα, η Τερέζ νιώθει ότι αποτελεί βάρος στη νέα ζωή της μητέρας της. Και πράγματι, η μητέρα της τη στέλνει εσώκλειστη σε σχολείο θηλέων- κι άλλη απόρριψη μέσα στην απόρριψη. Υπάρχει μέσα της οργή, επιθετικότητα και ίσως ένας λανθάνων μισογυνισμός. Στη σχολή γνωρίζει και ερωτεύεται την Ιζαμπέλ και η σχέση τους είναι κυρίως σεξουαλική. Η Ιζαμπέλ είναι μάλλον ρομαντική και υποφέρει από την ωμή προσέγγιση της Τερέζ...

Αγοράστε το ΕΔΩ. (αγγλική μετάφραση)


#8 Notes on a scandal - Zoe Heller (2006)

Πάμε σε κάτι πιο πρόσφατο. Το καλογραμμένο ψυχολογικό θρίλερ της Zoe Heller, πραγματεύεται την σκοτεινή εμμονή μιας μεσήλικης λεσβίας καθηγήτριας για μια νεότερη συνάδελφό της. Μπορεί να έχετε δει την ομώνυμη ταινία με την Κέιτ Μπλάντσετ και την Τζούντι Ντεντς.

Υπόθεση : Η Σίμπα, είναι η καινούρια καθηγήτρια καλλιτεχνικών στο σχολείο που εργάζεται η Μπάρμπαρα επί δεκαετίες. Η ηλικιωμένη καθηγήτρια, προσεγγίζει τη νεότερη με καθοδηγητικές προθέσεις, όμως σταθερά, αρχίζει να υφαίνει έναν ιστό χειραγώγησης γύρω από αυτήν. Έχουμε μια κλισέ απεικόνιση της "ψυχασθενούς λεσβίας", δια χειρός μιας straight φυσικά, συγγραφέως. Αν και υποβόσκουν ομοφοβικά μηνύματα, πρέπει να παραδεχτώ ότι το βιβλίο ήταν απολαυστικό. Και, εντάξει, υπάρχουν ανάμεσά μας και μερικές psycho λεσβίες. Εδώ σκιαγραφείται παραστατικά μια. Για να ξέρετε και να προσέχετε.

Αγοράστε το ΕΔΩ.

#9. Cracks - Sheila Kohler (1999)

Και μιας και πιάσαμε τις psycho λεσβίες, πάντα δια χειρός straight γυναικών συγγραφέων (γκρρ), ας συμπεριλάβουμε στη λίστα και το Cracks. Επίσης ίσως έχετε δει την ομώνυμη ταινία με την αιθέρια Εύα Γκριν.

Υπόθεση : σε ένα σχολείο θηλέων (πάντα αυτό το κλισέ!) μια απροσάρμοστη, φευγάτη καθηγήτρια, ερωτεύεται την εξωτικά όμορφη, Ισπανίδα μαθήτριά της. Η κοπέλα δε φαίνεται να ανταποκρίνεται στο αίσθημα, πράγμα που βγάζει φονικά ένστικτα στην καθηγήτρια. (Εδώ, δεν αντέχω άλλο, θα το πω : τι είναι αυτό που κάνει τις straight γυναίκες συγγραφείς λεσβιακών θρίλερ, να αισθάνονται ότι απειλούνται; wtf κάπου!) Βάζω στη λίστα το βιβλίο, παρόλο που με εκνευρίζει το κλισεδάκι της psycho λεσβίας, γιατί, κατά τ' άλλα είναι πολύ juicy βιβλίο, που είμαι σίγουρη ότι θα το διαβάσετε μονορούφι!

Αγοράστε το ΕΔΩ.

#10-14. Τα μυθιστορήματα της Sarah Waters.


Η υπέροχη Σάρα.

Πάνω που αρχίσατε να αναρωτιέστε, πώς γίνεται να λείπει η Σάρα η Γουώτερς από τη λίστα;
Νομίζω ότι έχει γίνει πολύς λόγος για τα μυθιστορήματα της, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, άλλα έχουν γυριστεί σε ταινίες, τα περισσότερα κυκλοφορούν σε pdf παντού στο διαδίκτυο. Τα ξέρετε λίγο πολύ :
  1. Tipping the velvet. Κορίτσι από θαλασσοχώρι ερωτεύεται ηθοποιό πλανόδιου θιάσου, και φεύγει μαζί της για να γίνει θεατρίνα. Αντί για θεατρίνα όμως, καταλήγει εκδιδόμενη στους δρόμους... Χορταστική ιστορία προδοσίας και τιμωρίας.
  2. Fingersmith. Ο Ντίκενς σε λεσβιακή εκδοχή. Ορφανό κορίτσι που μεγάλωσε σε κακόφημη γειτονιά, δέχεται να πάρει μέρος σε μια απάτη, υποδυόμενη την πλούσια κληρονόμο, ενώ η αυθεντική πλούσια κληρονόμος, υποδύεται την υπηρέτριά της. Κάπως έτσι, κληρονόμος και υπηρέτρια, μπλέκουν απολαυστικά τα μπούτια τους.
  3. The Night Watch. Παράλληλες ιστορίες τριών ζευγαριών : ενός straight, ενός gay, ενός lesbian, κατά τη διάρκεια του Β'ΠΠ στο Λονδίνο. Μια ανδρόγυνη νοσοκόμα, σώζει κορίτσι από τους βομβαρδισμούς της Λουφτβάφε και της παρέχει στέγη. Μετά το τέλος του πολέμου όμως, το κορίτσι το σκάει με αερολόγα συγγραφέα, που τυχαίνει να είναι η πρώην της πρώην.
  4. The Paying Guests. Μια κατεστραμμένη οικονομικά οικογένεια, αποτελούμενη από μητέρα και (γεροντο)κόρη, νοικιάζει μέρος της έπαυλής της σε ένα νιόπαντρο ζευγάρι, για να τα φέρει βόλτα. Και η παντρεμένη γυναίκα, αποπλανεί την (γεροντο)κόρη. Αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το βιβλίο σε σχέση με τα υπόλοιπα, γιατί απλά ο χαρακτήρας της Lilian, ε, είναι έρωτας.
  5. Affinity. Κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι το απόλυτο αριστούργημα της Σάρα Γουότερς. Αποτυπώνει με ανατριχιαστική ακρίβεια και βάθος, την ψυχολογία μιας closeted, παραγκωνισμένης, γεροντοκόρης λεσβίας. Απίστευτο, κλειστοφοβικό δράμα. Στη βικτωριανή Αγγλία, μια ανύπαντρη τριαντάρα κοπέλα, υποφέρει από κατάθλιψη, αφού η ερωμένη της, παντρεύτηκε τον αδελφό της και η μικρότερη, καλλονή αδελφή της παντρεύτηκε έναν περιζήτητο αριστοκράτη. Σαν να μην ήταν αρκετά αυτά, έχει μόλις χάσει και τον πατέρα της και γηροκομεί την ανεκδιήγητη, μέγαιρα, μητέρα της. Η ζωή της είναι τόσο μίζερη, ώστε αποφασίζει να ξεκινήσει ένα αρκετά creepy χόμπυ. Γίνεται επισκέπτρια σε γυναικείες φυλακές όπου ο ρόλος της είναι να προσφέρει παρέα και παρηγοριά στις κατάδικες. Σε ένα κελί, βρίσκεται έγκλειστο ένα πανέμορφο, νεαρό κορίτσι, που πολεμά να αποδείξει την αθωότητά της.

#15. Carol - Πατρίσια Χάισμιθ

Σοβαρά τώρα, ποια λεσβία δεν έχει δει ακόμα την ταινία με την θεά, Κέιτ Μπλάντσετ; Καμία, ελπίζω. Ούτε νομίζω ότι έχει γραφτεί ποτέ, λεσβιακό μυθιστόρημα σπουδαιότερο από αυτό. Δύσκολα θα ξαναγραφτεί...

Η Πατρίσια Χάισμιθ, είχε σχέση αγάπης-μίσους με την ανεύθυνη, επιπόλαιη μητέρα της. Εικάζεται ότι αυτή η δύσκολη σχέση, ήταν η αιτία του φανερού μισογυνισμού που χαρακτήριζε την Χάισμιθ. Η ηρωίδα του μυθιστορήματος, Τερέζ, είναι ένα ενήλικο κορίτσι που έχει όμως την ψυχολογία ενός ορφανού παιδιού. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Τερέζ βρίσκει στο πρόσωπο της μεσήλικης Κάρολ, την sugar mama της. (Πώς μεταφράζεται άραγε η "sugar mama" στα ελληνικά;) Μια γυναίκα που ηλικιακά θα μπορούσε να είναι μητέρα της και που, ιδανικά, της παρέχει προστασία-ασφάλεια, τόσο συναισθηματικά, όσο και υλικά. Κάπως έτσι ήταν άλλωστε και η συγγραφέας μας στο πρώτο μισό της ζωής της.

Το μυθιστόρημα, βασίζεται στο πραγματικό ρομαντικό ειδύλλιο της Π.Χάισμιθ με την πλούσια και όμορφη κυρία της υψηλής κοινωνίας, Βιρτζίνια Κεντ-Κάδεργουντ. Η Βιρτζίνια, ή "Τζίνι" όπως την αποκαλούσε, ήταν κόρη ενός ζάπλουτου εφευρέτη και είχε καλοπαντρευτεί με έναν επίσης ζάπλουτο άνδρα. Απέκτησε μια κόρη, αλλά σύντομα στράφηκε σε γυναικεία κρεβάτια. Αποτέλεσμα, ο απατημένος σύζυγος πήρε την αμέριστη κηδεμονία του παιδιού και το μεγάλωσε με τη νέα του γυναίκα. Η Τζίνι κύλησε στο ποτό και το εφήμερο σεξ, νοσηλεύτηκε σε ιδρύματα και πέθανε πολύ νέα, από αλκοολισμό. Η σχέση της Τζίνι με την πολύ νεαρότερή της, Πατρίσια, κράτησε λιγότερο από ένα χρόνο. Η Τζίνι είχε βίαια ξεσπάσματα λόγω του αλκοολισμού της και συχνά χειροδικούσε πάνω στην Πατρίσια. Εκείνη έδειχνε κατανόηση σε όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που έπιασε την Τζίνι στο κρεβάτι με άλλη γυναίκα. Λέγεται ότι δεν την ξεπέρασε ποτέ. Αντίθετα, η Τζίνι συνέχισε να σκορπίζει τη ζωή της αυτοκαταστροφικά, με πλήθος γυναικών. Το βιβλίο, είναι ένας ανεπανάληπτος ύμνος στον έρωτά τους.

Βιρτζίνια, Πατρίσια.


Διαβάστε το, χθες.

***
Υ.Γ. Προσθέστε ελεύθερα δικές σας προτάσεις για λεσβιακά βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου