Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Gentleman Jack : η λεσβιακή σειρά της χρονιάς !



Μόλις τελείωσα την πρώτη σεζόν της νέας λεσβιακής σειράς του BBC, "Gentleman Jack". Δηλώνω ενθουσιασμένη, οπωσδήποτε θα παρακολουθήσω τη δεύτερη σεζόν το 2020 και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα! Υπάρχουν υπότιτλοι στα ελληνικά, οπότε μην κάθεστε καθόλου!

Οκτώ επεισόδια. Καλογυρισμένα, με έξυπνο σενάριο.
Το καστ είναι καταπληκτικό : από τις πρωταγωνίστριες, μέχρι τους δευτερότριτους χαρακτήρες. Δεν θα πλήξετε ούτε στιγμή.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά όμως...

~~~~

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΝ ΛΙΣΤΕΡ

-Το σενάριο της σειράς είναι βασισμένο στα Ημερολόγια (15 τον αριθμό!) που κρατούσε η Σκωτσέζα αριστοκράτισσα Άνν Λίστερ (1791-1830).


Η Ανν Λίστερ και η Suranne Jones, που την υποδύεται...

Η Άνν Λίστερ γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1791, στη Σκωτία.
Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και μοναδική κληρονόμος, βρέθηκε να διαχειρίζεται το τσιφλίκι της οικογένειάς της ήδη από τα είκοσί της.

Προφανώς, γεννήθηκε λεσβία και πολύ περήφανη γι΄αυτό! Αυτό είναι άλλωστε και το σπουδαίο με την ιστορία της Ανν Λίστερ! Έζησε τον 19ο αιώνα -μια σκοτεινή για τα ανθρώπινα δικαιώματα εποχή, που ακόμα και ο Όσκαρ Ουάιλντ να ήσουν, έπρεπε να κρύβεσαι!

Η ηρωίδα μας, αποδέχτηκε πολύ νωρίς την ομοφυλοφιλία της και είχε την πρώτη της ερωτική κατάκτηση ήδη από τα σχολικά χρόνια. Κάποια Eliza Raine, στην οποία η Ανν είχε υποσχεθεί ότι θα γεράσουν μαζί. Σύντομα όμως η Ανν συνειδητοποίησε ότι ήθελε να γευτεί πολύ περισσότερες από μία γυναίκες (σαν Κριός που ήταν) και η καημένη η Ελίζα πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της μπαινοβγαίνοντας σε ψυχιατρικές κλινικές.




Η Ανν δε το έβαλε κάτω και συνέχισε να κατακτά τις όμορφες αριστοκράτισσες, όχι μόνο του τόπου της, αλλά και όλης της Ευρώπης. Ταξίδευε μόνη της συχνά, από το Παρίσι ως τη Δανία και από την Αγ. Πετρούπολη μέχρι τον Καύκασο! Ήταν σημαίνον πρόσωπο άλλωστε, λόγω του πλούτου της και λόγω της ευγενούς καταγωγής της- που έφτανε λέει, έως τον Καρλομάγνο (!). Έβγαζε το παντεσπάνι της διαχειριζόμενη τα ορυχεία άνθρακα που υπήρχαν στην ιδιοκτησία της και αυτό της επέτρεπε όλη αυτή τη dolce vita.

Η Λίστερ ήταν φανερά ανδροπρεπής, ειδικά στα νιάτα της και η εκκεντρική συμπεριφορά της προκαλούσε τα σχόλια της κοινωνίας. Της είχαν κολλήσει το παρατσούκλι "τζέντλεμαν Τζακ" , εξ'ού και ο τίτλος της σειράς. Όμως σίγουρα η αριστοκρατική της καταγωγή και η οικονομική επιφάνεια, της επέτρεπαν να γίνεται αποδεκτή στους κοσμικούς κύκλους, παρά την εκκεντρικότητά της. Ως γνωστόν, το χρήμα ανοίγει όλες τις πόρτες.

Η γοητεία της προσωπικότητας της Ανν Λίστερ, δεν σταματά εδώ. Εκτός από δυναμική ομοφυλόφιλη γυναίκα, ήταν και άνθρωπος σπάνιας μόρφωσης. Αυτοδίδακτη στις ξένες γλώσσες και τη μουσική, αγαπούσε με πάθος την Ιατρική και την Ανατομία και βέβαια, ως Αγγλίδα του 19ου αιώνα, θαύμαζε την αρχαία Ελλάδα.
Μελετούσε τους αρχαίους συγγραφείς από πρωτότυπο (εσύ μπορείς;) και είχε εφεύρει ένα μυστικό αλφάβητο, αποτελούμενο από ελληνικούς χαρακτήρες και αλγεβρικά σύμβολα. Σε αυτό τον κώδικα έγραφε τα ερωτικά ημερολόγιά της.

Αυτά τα ημερολόγια που ανακαλύφθηκαν γύρω στο 1930 από τους κληρονόμους της και εκδόθηκαν πολύ αργότερα από την καθηγήτρια λογοτεχνίας Helena Whitebread. Έχω στην κατοχή μου ένα αντίτυπο του βιβλίου και σκοπεύω μελλοντικά να μοιραστώ μαζί σας σελίδες από το ημερολόγιο. Αναμένετε.

Οι ερωτικές περιπέτειες της κυρίας Ανν Λίστερ...




Ο πολυτάραχος ερωτικός βίος την Ανν Λίστερ ξεδιπλώνεται στη σειρά πολύ πιστά.

Η μόνιμη πηγή δυστυχίας της ήταν, πως όλες οι γυναίκες με τις οποίες σχετίστηκε ερωτικά, στη συνέχεια προχωρούσαν σε γάμο με άνδρες, πληγώνοντας βαθειά την Ανν, η οποία ταξίδευε συχνά για να ξεχνά αυτές τις προδοσίες. Η ίδια αρνούνταν πεισματικά να παντρευτεί, έστω και με λευκό γάμο συμφέροντος. Με αυτό τον τρόπο έχασε τον μεγαλύτερο έρωτα της ζωής της : την όμορφη νεανική της φίλη, Μαριάν Μπελκόμπ. Η Μαριάν ήταν η πλέον μακροχρόνια ερωμένη της Λίστερ, μέχρι που αποφάσισε να παντρευτεί έναν ηλικιωμένο αριστοκράτη. Η ερωτική τους σχέση συνεχίστηκε προσωρινά και μετά το γάμο της Μαριάν. Η Λίστερ περίμενε μάταια ότι ο ηλικιωμένος αντεραστής της θα πέθαινε σύντομα, όμως εκείνος ήταν αποφασισμένος να ζήσει άλλες τρεις δεκαετίες. Η Ανν δεν άντεξε να περιμένει και έβαλε στον πάγο την Μαριάν.

Κατά βάθος ήθελε μια γυναίκα αποκλειστικά δική της. Την πλήγωνε το να μοιράζεται τις γυναίκες της ζωής της με άνδρες. Ήθελε μια σύζυγο για τον εαυτό της και το σπίτι της! Κάποια για να γεράσουν μαζί.

Εδώ ξεκινά η υπόθεση της σειράς

Η Ανν Λίστερ με την Ανν Γουώκερ σε σκηνή της σειράς


Η τηλεοπτική σειρά, μας εισάγει στη ζωή της Λίστερ από τη στιγμή που παγώνει η σχέση της με τη Μαριάν. Μετά από πολλά ατυχή ειδύλλια, η Ανν ψάχνει τη μία και μοναδική γυναίκα που θα δεχτεί να ζήσει μαζί της, μην υπολογίζοντας τίποτα...

Η γυναίκα αυτή είναι η Ανν Γουώκερ. Μια επίσης πλούσια, ανύπαντρη κληρονόμος από την γειτονιά της Λίστερ. Η Λίστερ είναι ήδη 41 ετών και η Γουώκερ, στα 29.

Στην πραγματικότητα οι δυο γυναίκες έχουν συναντηθεί 12 χρόνια πριν σε ένα τσάι. Αλλά τότε, η Λίστερ -που ήταν τρελά ερωτευμένη με την Μαριάν Μπελκόμπ- είχε περιγράψει την 17χρονη Γουώκερ στο ημερολόγιό της, ως "βαρετή και ηλίθια".

Και πράγματι η Ανν Γουώκερ, γεννημένη στις 20 Μαϊου 1803, ήταν πολύ νεότερη και πιο αδύναμος χαρακτήρας από τη Λίστερ. Η απώλεια της στενής οικογένειας, είχε καταστρέψει την ψυχική υγεία της Γουώκερ, που υπέφερε από βαρειά κατάθλιψη και αυτοκτονικές ιδέες. Στην πρώτη τους συνάντηση το 1820, η νεαρή κοπέλα είχε καταγοητευθεί από τη Λίστερ και ανέπτυξε αμέσως μια εμμονή που κράτησε... για πάντα. Παρακολουθούσε την αγαπημένη της από μακριά και προσπαθούσε να κανονίσει τυχαίες συναντήσεις, κάτι σαν stalker. Το 1834 οι δυο γυναίκες ξαναβρέθηκαν τελικά και η Γουώκερ έδειξε επιτέλους φανερά το ενδιαφέρον της για την Λίστερ. Η Λίστερ, απογοητευμένη και πληγωμένη από ένα πρόσφατο χωρισμό, αποφάσισε να δώσει μια ευκαιρία στο κορίτσι.

Η Γουώκερ, όπως μας παρουσιάζεται στα ημερολόγια της Λίστερ, ήταν μια μοναχική, άβουλη κοπέλα, ψυχολογικά κατεστραμμένη, που είχε παραιτηθεί από τη ζωή και άφηνε τους θείους και ξαδελφούς της να εκμεταλλεύονται εν ψυχρώ την τεράστια περιουσία της. Αρχικά η Λίστερ σκεφτόταν ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να πατρονάρει την νεότερη γυναίκα και να τη διαμορφώσει σε μελλοντική υπάκουη σύζυγό της. Δεδομένης της ψυχολογικής κατάστασης της Γουώκερ, η Λίστερ εποφθαλμιούσε να γίνει η διαχειρίστρια της περιουσίας της, προωθώντας τα σχέδιά της για επέκταση και περαιτέρω αξιοποίηση των κτημάτων τους. Για τη Λίστερ, που ήταν αλαζονικά περήφανη για το όνομα της οικογένειάς της, η Γουώκερ μπορεί να ήταν ταπεινού ονόματος, αλλά ήταν πλούσια σε μετρητά, κι αυτό μετρούσε πολύ.

Σταδιακά, ο οίκτος για το προβληματικό κορίτσι, μετατράπηκε σε προστατευτική διάθεση και τελικά η Λίστερ άρχισε να την ερωτεύεται αληθινά... Η Ανν Γουώκερ φαίνεται ότι υπέφερε από εφιάλτες, παραισθήσεις, παράλογες φοβίες και νοσηλευόταν περιστασιακά σε ψυχιατρικά άσυλα, όταν εμφάνιζε τέτοιους παροξυσμούς (είχε το μαγνήτη η Λίστερ). Το σήριαλ απεικονίζει με συγκινητική τρυφερότητα τους αγώνες της Ανν Λίστερ για την ψυχική στήριξη της αγαπημένης της. Η νεαρή γυναίκα περνούσε ολόκληρες ημέρες ξαπλωμένη σε έναν καναπέ κοιτώντας το ταβάνι και άλλοτε εμφάνιζε ψυχωσικά παραληρήματα, θρησκευτικού τύπου. Ήταν φορτωμένη με ενοχές για την σεξουαλικότητά της και έβλεπε οράματα ότι το συντηρητικό πλήθος την κυνηγά για να τη λιντσάρει εξαιτίας της "ανηθικότητάς της". Σε αυτά τα ψυχωτικά επεισόδια, προσευχόταν ασταμάτητα και έκανε μετάνοιες κρατώντας σφιχτά το Ευαγγέλιο. Καταλαβαίνετε. Είναι δύσκολο να είσαι πιστή  χριστιανή και λεσβία ταυτόχρονα. Τι, όχι; Δοκιμάστε.





Αν αυτά δεν αρκούν για να σας εξάψουν την περιέργεια για την Ανν Λίστερ και την τηλεοπτική σειρά, τότε μάλλον θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το Δεκέμβρη του 2019, όπου επιστρέφει (ναιιιιι!!!!!) η θρυλική λεσβιακή σειρά The L Word. Σίγουρα το Gentleman Jack δεν είναι ό,τι πιο ανάλαφρο μπορείτε να παρακολουθήσετε. Είναι όμως μια ρεαλιστικότατη βιογραφία. Με ψήγματα μαύρου χιούμορ που θα σας κάνει να χαμογελάσετε πικρά για τα πάθη των άτυχων λεσβιών του 19ου αιώνα.

~ ~ ~

Υ.Γ. Αν αναρωτιέστε πόσο juicy είναι η σειρά, από άποψη ερωτικών σκηνών, πολύ απλά υπάρχουν τολμηρές σκηνές που απεικονίζουν απενοχοποιημένα τον έρωτα μεταξύ δυο γυναικών. Μπορεί η παραγωγή να είναι του BBC, αλλά οι άγγλοι δεν είναι καθόλου σεμνότυφοι. Πάρτε ένα μικρό δείγμα.









 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου